Pagina's

dinsdag 17 juli 2012



Opening is inmiddels achter de rug.

Donderdag 5 juli was het dan eindelijk zover. De stofwolken waren opgetrokken en daarachter kwam een prachtig vernieuwd museum tevoorschijn.
De tentoonstelling "Fracht oer 't Wetter" loopt nu tot 4 november. Een tentoonstelling dat gaat over de waterwegen van Opsterland. Zij hebben een bijzondere betekenis. In het verleden gegraven voor vervoer van turf, maar ook granen, hout en stront werden vervoerd over deze belangrijke "snel"wegen.Voor jongeren is er het kindermuseum waar Rein, de zoon van de schipper jou meeneemt in zijn wereld van het varen. En jij kan ook een boot besturen:  "digitaal" varen en je stuurmanskunst tonen. 
Verder is er de foto tentoonstelling van Sietse de Boer, die de bezoeker kennis laat maken met de hedendaagse Turfroute.

Ook het museumcafe  is geopend. Het is het oude klaslokaal 1. Je kunt er plaats nemen op de " oude schoolbankjes" en dan genieten van een heerlijk kopje koffie (allerlei soorten) thee (allerlei soorten) en iets te eten kan ook altijd in de vorm van gebak of een broodje of lekker suikerbrood met aardbeien( hmmm).

Ook de activiteiten barsten weer los:

Op zondag 22 juli komt Klaas Jansma. Hij neemt  u mee in de wereld van het water, de skutsjes en dat past natuurlijk helemaal in de tentoonstelling die loopt in het museum. Hij heeft natuurlijk spannende verhalen. Kortom  een bijzondere middag die men niet moet missen. Aanvang 14.00 uur. Maar... Er is slechts een beperkte ruimte.  Reserveren is dus van belang. Dat kan via een telefoontje aan het museum: 0513-462930.

Zaterdag 28 juli varen met de Friese Snik "Swaentsje". De schipper neemt u mee, zeilend over de turfroute.
Een unieke belevenis waarin verhalen een rol spelen, u meer te weten komt over de touwen en knopen en het schip even voort kan trekken in de "beage".  Meer informatie kunt u vinden op de site van het museum.