Pagina's

donderdag 10 mei 2012

Het museum Opsterlân en "de witte pakken".

Renoveren van een museum is tijdrovend. Dat zie je in een aantal grote musea in Amsterdam maar ook in ons eigen museum Opsterlân.
We hadden van die prachtige tegels in de hal. Tenminste dat dachten we. Experts erbij. Je kunt tenslotte niet alles weten. De vraag komt dan: "Uit welk jaar komen ze en welke beroemdheden zouden er dan eventueel overheen gelopen kunnen zijn". Tenslotte was dit in de goede oude tijd een school.

Grote schrik.......

Experts: Het spijt ons...... geen tegels maar asbest..... saneren.... dat kost U in ieder geval vier tot zes weken.  Ja, maar.....  niets geen gemaar. Het zal eruit moeten.


Een hele klus.

Niet alleen stoffig.  Maar ook veel lawaai. Een een natte.... De oude lokalen waren net van oude lagen ontdaan (zie vorige blogs) en voorzien van nieuwe laklagen. Daar kan men dus opnieuw mee beginnen.  Zeker een kleine week zijn de mensen in de "overals" bezig geweest. De nattigheid kwam voort uit het probleem dat men ook nog zo aardig was om in de hoofdwaterleiding te boren. En ja waar zit op dat ogenblik de hoofdwaterkraan. Ja waar..... het was dweilen met de kraan open...
De grote groep van vrijwilligers (een kleine 45) wilden wel van alles doen maar konden eigenlijk geen kant op. 

Museum gesloten.

Het museum is nu gesloten, maar ook open. Het is even aanpassen. Voor Iris cheques en dergelijke zaken moet je de achter ingang hebben. Ach de G'dieksters weten het snel.


De schilders.

Op dit ogenblik is de ene groep witte pakken verwenen en hebben plaats gemaakt voor de witte "lente schilders".  U kent het in een oude scholen zijn de vertrekken hoog. De trappen hoog en lang en zijn de muren ook van dezelfde lengte. Steigers worden opgebouwd en behang uitgerold. En weer zijn witte pakken in de weer...


OPENING Turfroute.

Op 16 mei zal de turfroute officieel worden geopend. Ook het museum zou dan geopend moeten zijn. Maar dat lukt nu niet. Het zal waarschijnlijk begin juli worden.


Opening turfroute.

De dag voor hemelvaart is het dan weer zover.  De start van het vaarseizoen. Op die dag vindt ook de presentatie plaats van de eerste uitgave van de fiets- en wandelgids "Van Boord op de Turfroute. Schrijver Nico Bleeker krijgt dan het eerste exemplaar overhandigd door wethouder Klaas de Boer van de gemeente Opsterland. In het boekje staan prachtige, soms nog verborgen natuurgebieden op loop- en fietsafstand van de Tsjonger en Opsterlandse Compagnonsvaart. Voor toerist en/of inwoner van de Friese Wouden is dit boekje een echte aanrader. Ook staan er horeca-adressen in. Het is straks vast ook te koop in ons museum Opsterlân.


Vrouwen kunnen aan het werk

Om 13.00 uur kun je je op woensdag 16 mei aanmelden bij de brug in Gorredijk voor het trekken van DE TURFSNIK. Vrouwen gaan voor.....