Pagina's

dinsdag 31 juli 2012

Het is nu weer....museumweer!!!!!

Na een paar dagen te mooi weer is de regen van vandaag weer de gelegenheid om het museum te bezoeken en... niet te vergeten het museumcafe.  Wat staat er op het programma:
Woensdag 1 augustus kun je varen met onze Friese snik 't Swaentsje.  Opgave via het museum.

Maar...... Zondag 5 augustus staat het museum vanaf 11.00 uur in het teken van de verhalen. De tentoonstelling Fracht oer ’t wetter vertelt de verhalen van de laatste beurtschipper Steffen van de Werf, het verhaal van de sluis- en brugwachter en het verhaal van de scheepswerf, waar op de helling menig boot op de kant werd gehaald voor reparatie werkzaamheden.
Maar dat is nog niet alles, het museum heeft twee heel bijzondere bezoekers. Bezoekers uit een ver verleden. Twee schippersvrouwen welke nog veel verhalen weten te vertellen over het leven aan boord, en ook het leven aan de wal, terwijl zij soms lange tijd moesten wachten voordat hun man weer aan de wal kwam te Gorredijk. Verhalen die per overlevering bewaard zijn gebleven. Wel staan ze bekend als twee dames die overal van op de hoogte zijn en soms het verhaal wel een klein beetje groter maken. In ieder geval maken zij deze dag tot een bijzondere dag want men kan ze overal ontmoeten, in de kroeg lokaal 1, bij de scheepswerf of bij de wal, waar men wacht op het schip wat die dag aankomt.

Voor de jeugd is er een ontdektocht door tentoonstelling, Rein de scheepsjongen leert een ieder de “schippers”  kneepjes van het vak en de kruiwagen staat klaar zodat men een handje kan helpen bij het laden en lossen. Ook kunnen zakken gehezen worden en kan men voelen welk zwaar werk er werd geleverd.

En men weet zondagswerk is niet sterk, maar in Museum Opsterlân kan men zich sterk maken om een handje te helpen of naar de “sterke” verhalen te luisteren van twee schippersvrouwen.

Kijk ook eens op onze site: www. museumopsterland.nl