Pagina's

donderdag 15 maart 2012

Musea stoffig........? Dat klopt.

Er wordt al gauw beweerd dat musea stoffig zijn. Hedendaagse musea zijn niet meer stoffig, zij doen er alles aan om zich op een eigentijdse wijze te presenteren. En jong en oud een actief museum programma te bieden. Tentoonstellingmakers zetten zich in om tentoonstellingen te maken welke niet alleen over het verleden gaan maar zij zijn op zoek naar de verbindingen in het heden. Zo ook Museum Opsterlan.

Dit jaar worden de werkzaamheden aan de vernieuwingen afgerond en zal het museum in juni feestelijk worden geopend met een spraakmakende tentoonstelling: Fracht oer't wetter.

De verbouwing hiervoor brengt o.a. de authentieke delen weer terug in het gebouw. De vloer was door de jaren heen bedekt met lagen vloerbedekking. De zalen zijn ontdaan van de vloerbedekking en de spijkers.  Het waren er erg veel welke zijn uitgetrokken of ingeslagen. Daarna begon de zware klus van het verwijderen van de oude egalisatielaag, door handmatig centimeter voor centimeter deze te verwijderen.

centimeter voor centimeter werd door samenwerking tussen jong en oud verwijderd.


Mistbuien van stof hangen rond, dit allemaal om de authentieke vloer weer in het zicht te krijgen en te herstellen. Op dit moment is Museum Opsterlan een museum welke veel stof op doet waaien.
Petje af voor de vrijwilligers welke zich manhaftig inzetten om deze zware klus te klaren.