Pagina's

maandag 27 augustus 2012


De loop naar het museum komt er weer aardig in. Afgelopen zondag kwamen weer een grot aantal  bezoekers naar de tentoonstelling "Fracht oer 't Wetter".  Het loont toch de moeite om het museum open te doen op de zaterdag en zondag van 11.00 - 17.00 uur. Ook in het museumcafé werd van een hapje en een drankje genoten. De schoolproducten in de museumwinkel beginnen in de belangstelling te komen. Ook de scherven en de stenen voor beginnende archeologen gaan over de toonbank. We hebben dus niets te klagen.

Zondag 2 september staat het museum vanaf 11.00 uur in het teken van de verhalen. 
Tot begin november loopt nog steeds de tentoonstelling Fracht oer 't wetter. Het vertelt de verhalen van de schippers, het leven aan boord, het laden en het lossen, maar ook als de boot voor reparatie naar de werf moest.
Maar dat is nog niet alles, het museum heeft die zondag twee heel bijzondere bezoekers. Bezoekers uit een ver verleden. Twee schippersvrouwen welke nog veel verhalen weten te vertellen over het leven als schippersvrouw aan de wal, terwijl zij soms lange tijd moesten wachten voordat hun man weer aan wal kwam te Gorredijk.
Verhalen die per overlevering bewaard zijn gebleven. Wel staan ze bekend als twee dames die overal van op de hoogte zijn en soms het verhaal wel een klein beetje groter maken. In ieder geval maken zij deze dag tot een bijzondere dag want men kan ze overal ontmoeten, in de "kroeg lokaal 1" , bij de scheepswerf of bij de wal, waar men wacht op het schip wat die dag aankomt.
Voor de jeugd is er een ontdektocht door tentoonstelling, Rein de scheepsjongen leert een ieder de "schippers"  kneepjes van het vak en de kruiwagen staat klaar zodat men een handje kan helpen bij het laden en lossen. Ook kunnen zakken gehesen worden en kan men voelen welk zwaar werk er werd geleverd.

Om 13.30 uur kan de museumbezoeker met de schipper op pad door Gorredijk. Hij maakt met u een wandeling via historische plekken langs de Turfroute in het centrum van Gorredijk en kan u vertellen hoe de brouwerswal aan zijn naam komt, de betekenis van de Korenbeurs en het verhaal van de twee gebroeders.
En men weet zondagswerk is niet sterk, maar in Museum Opsterlan kan men zich sterk maken om een handje te helpen of naar de "sterke" verhalen te luisteren van twee schippersvrouwen.